Čas na Krúžek – Listopad 2020

Zdravím všechny čtenáře dolněmčanského Zpravodaje!

Navzdory současným trablím s pandemií se Krúžek Dolněmčan od konce prázdnin velmi činil. Všechno, co jsme zažili, jsem pro vás sepsala do nové podoby našich příspěvků. Abyste se při čtení o Krúžku nenudili, snažíme se vymýšlet nové a zajímavé podoby našich příspěvků. Tentokrát jsme přišli s nápadem nových rubrik: Ohlédnutí, Novinky a Zpověď nováčka. Právě tyhle tři chceme zařazovat pravidelně. K nim ale vždy přidáme nějakou aktuální zajímavost navíc. Tentokrát to bude článek Krúžkovské soustředění v jedné vzpomínce.

Tak nasadit brýle, pohodlně se usadit a hurá do čtení!

Ohlédnutí

Na konci srpna jsme se po dlouhé pauze opět začali setkávat. Byli jsme totiž pozvaní jako vystupující na Vaření trnek. Rozhodli jsme se ukázat s relativně novým pásmem, které jsme na dolněmčanských prknech slávy ještě nehrály. Jedná se o divadelní hru se zpěvem i tancem Trnky. Téma bylo jednoduché – názorně jsme předvedli, jak se v Dolněmčí dělají povidla. V souvislosti s touto hrou byly napsány nové sloky písně Dolněmčanú doma néni. Rádi se o ně s vámi podělíme. A až bude zase nějaká beseda u cimbálu, můžeme si je společně zazpívat.

/: Dolněmčanek doma néni, :/ sú u trnek při vaření.

/: A ty naše Dolněmčanky, :/ umjá vařit dobré trnky.

/: Dobré trnky převelice, :/ šak sú šikovné děvčice.

Dále jsme stihli zorganizovat další taneční soustředění. Letos se konalo ve Slavkově ve sportovní hale. Tentokrát bylo jiné v tom, že jsme s sebou měli 5 nových tváří, z nichž 3 jsme slavnostně přijali za nové tanečníky našeho souboru (po vyjádření jejich zájmu. V průběhu tohoto tanečního víkendu jsme zvládli nacvičit novou choreografii Straňanských, vypilovat polku či valčík a k tomu všemu si společně zazpívat, odpočinout si, povykládat si a více se seznámit. O detailních zážitcích se rozepíšeme níže.

Další velkou událostí v historii Krúžku byla svatba Šárky a Ondry Šupkových. Své ano si řekli na svatém Antonínku. Krúžek tam samozřejmě nechyběl. – Ať se vám, kamarádi daří!

Jiné akce jsme už bohužel nestihli. Jelikož pak bylo vhodnější se nescházet osobně, tak jsme se scházeli online. Ale netančili jsme – ještě jsem nepřišla na to, jak trénovat párový tanec přes počítač. Hráli jsme AKTIVITY. Dvakrát jsme se setkali v prostředí Gather.Town. Je to nové začínající prostředí pro sdružování lidí online. Vypadá to, jako bychom se pohybovali po škole, parku či hospodě. Moc to doporučujeme!

A to je vlastně vše, nic jiného jsme zažít nestihli. 

Novinky

Máme nový ZPĚVNÍK! Opět dílo Matěje. Povzpomínali jsme si na všechny možné naše oblíbené písničky a dali je dohromady. Impulsem bylo to, že jsme si oblíbili zpěv při našich posezeních při víně. Ale častokrát jsme si nemohli vzpomenout na písně nebo slova. S naším Velkým krúžkovským zpěvníkem se nám hned bude zpívat lépe.

Máme nové ČLENY!!! Ano, je to tak. Po dlouhé době jsme se zase o něco rozmnožili. Novými členy jsou Verča Martišová, Marťa Smetana a Jirka Borýsek. Snad je to s námi nepřestane bavit.

Zpověď nováčků

V naší nové, právě založené rubrice Zpověď nováčků budeme (snad pravidelně) zpovídat naše nové členy, zjišťovat jejich pocity, ptát se na jejich názory, odhalovat jejich nejtajnější touhy (například touhu býti příštím stárkem/stárkou).

Našim prvním nováčkem, který se svolil nám o sobě něco odhalit, je Jirka Borýsek. Přeji příjemné čtení.

  • Jirko, jak bys popsal svůj vztah k folkoru v době před tím, než jsi začal chodit do Krúžku?

Můj vztah k folkloru byl vlastně víceméně žádný. Dřív jsem se o něj vůbec aktivně nezajímal.

  • Co byla první myšlenka, která tě napadla, když jsem tě verbovala (tehdy před kostelem) do Krúžku? Použij jedno slovo nebo jednu jednoduchou větu:

Co tam budu vlastně dělat, když neumím zpívat ani tančit? 😀

  • Doplň větu:

Při svém prvním vystoupení jsem myslel na… hlavně ať nic nespletu.

  • Popiš zkoušky s Krúžkem pomocí 5 přídavných jmen:

Zábavné, naučné, přátelské, náročné a samozřejmě nejlepší 🙂

  • Budeš příštím stárkem? Nehodící škrtněte:

                    YEEEEEES!!       X       Ani náhodou…   

No tak na to se zatím necítím 😀

Krúžkovské soustředění v jedné vzpomínce

Ano, v září se nám podařilo uspořádat krúžkovské soustředění. Zážitků jsme si odnesli spoustu. A právě ty nejlepší s vámi chceme sdílet.

Co je pro tebe nejlepší či nezapomenutelný zážitek z našeho soustředění?

Matěj: „Myslím, že ty nezapomenutelné zážitky jsem zapomněl.“

Verča: „Jak jste nás slavnostně přijali mezi sebe :D“

Marťa: „Já jsem rád, že jsme si to užili. Pobavili se, něco nového naučili (aspoň já :D). Večerní zábavy byly super :D“

Romča: „Super bylo, když jsme každý večer grilovali. No a samozřejmě to tancování!“

Eliška: „Pro mě bylo super, když jsme zpívali s Pavlem a Jožkou v sobotu v noci dole v kuchyni. Protože se oba velmi snažili. Nebyl to řev, ale zpěv. Znělo to moc krásně.“

Pavel: „Já mám intenzivní vzpomínky na tu úplně černou místnost, ve které jsem spal :D“

Marek: „Pro mě je nezapomenutelná ta dřina, kterou jsme museli absolvovat, abychom dali něco dohromady.“

Anička: „Grilování masa v toustovači bylo dost dobré. Překvapilo mě, že to fakt funguje 😀 Taky jsem byla ráda, že jsme se po dlouhé době zase sešli pohromadě a v plném počtu. Kvůli pandemii jsme moc tento rok netancovali. Jooo, a moc milé bylo, když přišel Béďa s miminama!“

Jirka: „Já mám nejlepší vzpomínky na večerní teambuildingy.“

Kája: „Pro mě je nezapomenutelné to, že se při zkouškách všichni doopravdy snažili a pracovali. Pokroky byly vidět. Měla jsme z toho velmi dobrý pocit. Ale nejvíc jsme se nasmála u promítání fotek z našich oficiálních i soukromých krúžkovských akcí. To bylo fakt dílo!“

Myslím, že pro tentokrát by už řečí o Krúžku stačilo. Pokud jste se pročetli až sem, klobouk dolů a díky. Těším se zase příště!

Za Krúžek Kája Zelinková